Jak dodawać przepisy

Weź udział w wielkim czynie kulinarnym i dołącz do społeczności Gotuj.pl! Dodawaj przepisy do serwisu i publikuj je na swoim blogu. Uwolnij swoje pomysły – podziel się nimi ze społecznością portalu i sprawdź, co nasi kucharze sądzą o Twoich kompozycjach smakowych. Poniżej wyjaśniamy kwestie związane z prawem autorskim i radzimy, jak dodać przepis, by przykuwał uwagę i zachęcał do lektury.

Prawo autorskie

Przepisy kulinarne jako takie nie są objęte prawem autorskim. Nie podlega mu lista składników, pomysł, sposób czy metoda przygotowania dania. Prawo autorskie zostanie jednak naruszone w sytuacji, gdy przepis został skopiowany „słowo w słowo”. Jeśli więc pomysł na dodany przez Ciebie przepis pochodzi z innego źródła, zawiera takie same składniki i metodę przygotowania jak pierwowzór, ale Twoja receptura została opisana innymi słowami, to przepis jest Twój – publikując go, nie naruszasz zatem prawa autorskiego.


Dodawanie przepisów

Jeśli chcesz, by Twoje przepisy sprawiały frajdę innym użytkownikom Gotuj.pl, a komentarze innych użytkowników napełniały Cię uzasadnioną satysfakcją, dbaj o jakość i czytelność wpisów. Pisz prosto, zrozumiale i wyczerpująco – tak aby inni mogli bez trudu powtórzyć instrukcje zawarte w przepisie. Posługuj się poprawną polszczyzną. Błędy w dodawanych przepisach będą poprawiane przez naszych ekspertów (w granicach rozsądku!), ale by uszanować ich czas i pracę, a przede wszystkim zaskarbić sobie sympatię innych użytkowników serwisu, zadbaj o higienę języka. Poniżej kilka wskazówek dotyczących właściwego dodawania przepisów.

1. Nazwa dania
Dopilnuj, by tytuł łączył się z treścią przepisu i jasno informował o jego zawartości. Zacznij z wielkiej litery, potem używaj małych. Nie pisz wersalikami! Nic tak nie denerwuje internautów, jak nadużywanie funkcji Caps Lock. Tytuł powinien zawierać wyłącznie nazwę przepisu, bez dodatkowych ozdobników w stylu „aaale smaczne”, „najlepsze”, „super” itp. Dopuszczalne jest użycie przymiotników typu „łatwy” lub „szybki” – w uzasadnionych przypadkach, czyli wtedy, gdy mają one dodatkową wartość informacyjną.

2. Zdjęcia
Dodaj od jednego do czterech zdjęć autorskich. Ładna fotka uatrakcyjni przepis i pomoże innym w wykonaniu potrawy. Nie musisz w tym celu dysponować najnowszym modelem nikona. Wystarczy poczciwy telefon komórkowy. Oczywiście jeśli masz nikona, nie wygłupiaj się z telefonem.

3. Krótki opis
Napisz, co będziesz gotować, dlaczego ten przepis zasługuje na zainteresowanie, skąd pochodzi i co Cię w nim ujęło.

4. Składniki
Składniki wybierz z listy. Jeśli jakiegoś składnika nie ma na liście, możesz opisać go w metodzie przygotowania. Na tej podstawie nasi eksperci uzupełnią listę składników, która cały czas jest rozbudowywana. Używaj standardowych i zrozumiałych dla wszystkich jednostek miary. Dostosuj ilość składników do przewidzianej liczby porcji.

5. Metoda przygotowania
W prostych, jasnych zdaniach opisz sposób wykonania potrawy. Opis możesz poprzedzić zwięzłym wprowadzeniem, np. dotyczącym historii dania lub tego, co Cię zainspirowało do jego przyrządzenia. Metodę przygotowania możesz opisać krok po kroku. Każdy etap przyrządzania potrawy możesz zilustrować autorskim zdjęciem. Staraj się jednak przedstawiać najważniejsze aspekty przygotowywania dania.

6. Kategorie
Zaznacz kategorie, do których pasuje przepis. Możesz wybrać dowolną liczbę kategorii.

7. Dodatkowe opcje
Podaj stopień trudności, przewidzianą w przepisie liczbę porcji oraz czas potrzebny na wykonanie dania.



Poniżej prezentujemy przepisy wzorcowe:

Łosoś z grilla

Powodzenia! :)

 

 

 

Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję