Barilla Bavette ze świeżym Pesto Genovese z ziemniaczkami i zielonym groszkiem

(pegasuspr)

Receptura Marco Ghia dla Barilla

gotowe w 53 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • orzeszków piniowych 75 gram
  • małe, czosnku 2 ząbki
  • liści bazylii 350 gram
  • parmezanu 100 gram
  • delikatnej oliwy z oliwek 300 mililitrów
  • Barilla Bavette 400 gram
  • fasolki szparagowej 200 gram
  • ziemniaczki 2 sztuki
  • pesto Barilla 1 słoiczek

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 8 minut Dodatkowo: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Składniki pesto: - 75g orzeszków piniowych - 2 małe ząbki czosnku - 350g liści bazylii - 100g parmezanu - 300/350ml delikatnej oliwy z oliwek Przygotowanie: Zaczynamy ucierać czosnek z solą, dodajemy uprażone orzeszki piniowe (to bardzo ważne, nieprażone są szkodliwe) i nadal ucierając, dodajemy troszkę oliwy i dokładnie umytych i delikatnie osuszonych listków bazylii. Kontynuujemy ucieranie, dodając powoli oliwę, a na samym końcu starty ser. Podczas nakładania do słoika, należy zostawić miejsce na górze na warstwę oliwy, aby „ochronić” nasz sos. Pamiętajmy, że po użyciu pesto należy oczyścić wewnętrzne ścianki słoika z resztek pesto i dokładnie pokryć oliwą pozostałą zawartość, następnie schować do lodówki. W tradycji Ligurii, receptura Pasta al Pesto podawana jest z zieloną fasolką szparagową i ziemniaczkami, stanowiąc pełny posiłek.

  2. 2
    Step2Logo

    Pozostałe składniki: - 400 Barilla Bavette - 200g fasolki szparagowej - 2 ziemniaczki - 1 słoik pesto Przygotowanie: Stawiamy wodę na ogniu, w tym czasie kroimy i obieramy ziemniaki w drobną kostkę, usuwamy końcówki fasoli. Kiedy woda wrze, solimy i wstawiamy ziemniaki z zieloną fasolką do ugotowania na 5 minut. Studzimy i mieszamy z pesto do którego dodajemy wodę użytą do gotowania (2-3 łyżki). Dodajemy fasolkę i ziemniaczki i od razu podajemy do stołu. Dodatkowo, ewentualnie można dodać tarty parmezan.

Barilla Bavette ze świeżym Pesto Genovese z ziemniaczkami i zielonym groszkiem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję