Barilla Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale

(pegasuspr)

Receptura Marco Ghia dla Barilla

gotowe w 45 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • Barilla Casarecce 500 gram
  • guanciale (w ostateczności pancetta) 125 gram
  • oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżka
  • białe, wytrawne wino 1 szklanka
  • dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki) 7 sztuk
  • pikantna papryczka 1 sztuka
  • startego pecorino 100 gram

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Składniki: - 500g Barilla Casarecce - 125g guanciale (w ostateczności pancetta) - 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine - białe, wytrawne wino - 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki) - 1 pikantna papryczka - 100g startego pecorino Przygotowanie: Guanciale (stanowi ¼ w stosunku do ilości makaronu) kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie póki nie stanie się przezroczyste, skrapiamy winem, dodajemy pomidory (jeśli świeże – obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w paseczki), solimy, mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut. Tymczasem w dużej ilości posolonej wody gotujemy makaron, przekładamy do naczynia, posypujemy serem pecorino i do tego koniecznie czarny pieprz i pikantna papryczka.

Barilla Casarecce alla Amatriciana z Pecorino i Guanciale
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję