Barszcz biały przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Barszcz biały to zupa, którą spożywa się głównie w okresie Świąt Wielkanocnych i jest tradycyjnym danem kuchni polskiej. Przepis na barszcz biały istnieje w różnych wersjach, jednak każdy wymaga od nas użycia odpowiedniego zakwasu.

gotowe w 1 godzina 10 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Gotujemy 4 jajka na twardo. Odstawiamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Do garnka z wodą wkładamy białą kiełbasę i gotujemy. Zbieramy osad z powierzchni wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Wyciągamy kiełbasę i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    W osobnym rondelku przygotowujemy barszcz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie gęstnieć przelewamy go do wywaru z kiełbasy. Gotujemy przez 5 minut, mieszając.

  4. 4
    Step4Logo

    Odlewamy 1/2 szklanki barszczu i mieszamy ze śmietaną. Następnie z powrotem wlewamy do garnka z barszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. 5
    Step5Logo

    Dodajemy do smaku majeranek i wegetę. Na koniec dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojone w kostkę jajka. Podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.

Barszcz biały przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję