Barszcz biały przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Barszcz biały to zupa, którą spożywa się głównie w okresie Świąt Wielkanocnych i jest tradycyjnym danem kuchni polskiej. Przepis na barszcz biały istnieje w różnych wersjach, jednak każdy wymaga od nas użycia odpowiedniego zakwasu.

gotowe w 1 godzina 10 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 50 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Gotujemy 4 jajka na twardo. Odstawiamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Do garnka z wodą wkładamy białą kiełbasę i gotujemy. Zbieramy osad z powierzchni wody i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Wyciągamy kiełbasę i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    W osobnym rondelku przygotowujemy barszcz biały z gotowego zakwasu. Gdy zacznie gęstnieć przelewamy go do wywaru z kiełbasy. Gotujemy przez 5 minut, mieszając.

  4. 4
    Step4Logo

    Odlewamy 1/2 szklanki barszczu i mieszamy ze śmietaną. Następnie z powrotem wlewamy do garnka z barszczem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  5. 5
    Step5Logo

    Dodajemy do smaku majeranek i wegetę. Na koniec dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojone (w kostkę lub na połówki) jajka. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Barszcz biały przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję