Barszcz czerwony przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Barszcz czerwony można serwować na wiele sposobów. Najpopularniejszy jest barszcz z uszkami i ziemniakami. Co ciekawe, nie jest to bardzo wymagająca zupa, a jej przygotowanie może zająć jedynie niecałe 30 minut!

gotowe w 1 godzina 25 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W dużym garnku umieszczamy marchewkę, połowę papryki, seler, buraki, pomidory, ziemniaki, sól i zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

  2. 2
    Step2Logo

    W oddzielnej dużej patelni na średnim ogniu roztapiamy masło. Podsmażamy do miękkości cebulkę, około 5 minut. Dodajemy pomidory i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Odlewamy ½ szklanki sosu z patelni i odstawiamy. Dodajemy połowę kapusty i gotujemy przez 5 minut lub aż kapusta zrobi się miękka.

  3. 3
    Step3Logo

    Wyciągamy buraka z wrzącego barszczu i wyrzucamy. Wyciągamy ziemniaki łyżką ze szczelinami lub szczypcami i umieszczamy w misce z pozostałą 1 łyżką masła i śmietaną. Ugniatamy, aż będą gładkie.

  4. 4
    Step4Logo

    Wlewamy ½ szklanki odstawionego wcześniej sosu pomidorowego z cebulką. Dodajemy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się, około 5 minut. Zwiększamy ogień, aby doprowadzić do lekkiego wrzenia.

  5. 5
    Step5Logo

    Dodajemy pozostałą kapustę, sos pomidorowy i tłuczone ziemniaki. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy pozostałą paprykę i mieszamy . Przyprawiamy pieprzem i podajemy.

Barszcz czerwony przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję