Barszcz ukraiński przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Barszcz ukraiński to smaczna zupa, która w Polsce cieszy się niegasnącą popularnością.

gotowe w 2 godziny

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    6 szklanek wody wlewamy do garnka, dodajemy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, aż zacznie się rozpadać. Fasola powinna być przykryta wodą przez cały czas gotowania. Odstawiamy. Starte buraki wkładamy do garnka i zalewamy 6 szklankami wody. Gotujemy buraki do miękkości i zachowujemy wodę.

  2. 2
    Step2Logo

    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, wkładamy do osobnego garnka, zalewając je 3 szklankami wody. Gotujemy aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawiamy wodę razem z marchewką.

  3. 3
    Step3Logo

    W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Ubijamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Siekamy selera, cebulę, paprykę, czosnek. Wkładamy do garnka i zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy bulion drobiowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą lekko miękkie. Następnie przekładamy warzywa do garnka z burakami.

  5. 5
    Step5Logo

    Do garnka z warzywami dodajemy fasolę, marchewkę i ziemniaki. Dolewamy wywar warzywny, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suche płatki ziemniaczane, pieprz, sos sojowy, koperek, cukier, ocet i gotujemy przez kolejne 5 minut. Jeśli barszcz będzie za gęsty, dodajemy dodatkową porcję wody i gotujemy kolejne 2 minuty. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.

Barszcz ukraiński przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję