Bezglutenowa karpatka

(bezglutenowa)

Dobra karpatka jest idealnym dopełnieniem leniwej niedzieli. Bezglutenowi niestety nie mogą zaopatrzyć się w nią w pobliskiej cukierni, więc trzeba będzie wstać z fotela i trochę podziałać w kuchni. Smak ciasta z pewnością wynagrodzi nam to poświęcenie!

gotowe w 1 godzina 35 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 15 minut Dodatkowo: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W garnku połączyć wodę i pół kostki margaryny. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać szklankę połączonych mąk (z każdej powinno zostać około 0.2, które wykorzystane będą do kremu), dokładnie wymieszać i ponownie postawić na gazie. Następnie ostudzić i miksując, dodawać jajka. Rozsmarować na dwóch prostokątnych blaszkach i piec w 180 stopniach, aż nabiorą złocistego koloru.

  2. 2
    Step2Logo

    Z mleka odlać pół szklanki i zamieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować i dodać cukier. Kiedy zacznie bulgotać, dodać mleko z mąką i mieszać, aż zacznie gęstnieć.

  3. 3
    Step3Logo

    Ogrzane masło wrzucić do miksera i mieszać, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem rozprowadzić na spodniej części ciasta i przykryć wierzchnią. Posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

Bezglutenowa karpatka
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję