Bigos

Dodaj ocenę
Ocena 3
Oddano 2 głosy. Średnia ocena: 3

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Bigos jedna z bardziej znanych polskich potraw. Podstawowy przepis na bigos jest wszędzie bardzo podobny, różni się jedynie długością gotowania oraz ilością dodawanych składników.

gotowe w 2 godziny 20 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 2 godziny

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Aby przygotować wywar z wędzonych kości, należy zalać je wodą i gotować tak długo, aby mięso zaczęło odchodzić. Następnie należy oddzielić je od kości (mięso odstawić na później a wywar odcedzić od resztek kości).

  2. 2
    Step2Logo

    W zimnej wodzie namoczyć suszone grzyby i śliwki, odstawić.

  3. 3
    Step3Logo

    Kiszoną kapustę obmyć w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna i odcisnąć. Posiekaną kapustę zalać wywarem i nastawić na średnim gazie.

  4. 4
    Step4Logo

    Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z cebulą i wędliną. Dusić do miękkości.

  5. 5
    Step5Logo

    Do gotującej kapusty dodać zawartość patelni, obrane z kości mięso, a także przyprawy: liście laurowe, kminek, ziele angielskie, tymianek, jałowiec i pieprz.

  6. 6
    Step6Logo

    Grzyby gotować kilka minut na średnim ogniu. Po odcedzeniu, pokrojoić i dodać do bigosu. Wywar z grzybów przyda się do podlewania bigosu.

  7. 7
    Step7Logo

    Śliwki, po odcedzeniu, dodać do gotującej się kapusty.

  8. 8
    Step8Logo

    Kiedy kapusta będzie już miękka, należy dodać przecieru pomidorowego i wszystko razem dokładnie wymieszać

  9. 9
    Step9Logo

    Bigos najlepiej gotować długo i na małym ogniu.

Bigos
  • adamp 21.12.2014|20.03
    on
    on
    (3)

    No , mogło być lepiej

  • adamp 21.12.2014|20.03
    on
    on
    (3)

    No , mogło być lepiej

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję