Biszkopt

Dodaj ocenę
Ocena 5
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 5

(ania88)

Ciasto klasyczne. Jest świetną bazą do tortów, rolad lub po prostu pod owoce z galaretką.

gotowe w 60 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 45 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę - nawet jak odwrócimy miskę do góry dnem, nie może się wylewać! (można też część cukru zastąpić cukrem waniliowym dla lekkiego aromatu)

  2. 2
    Step2Logo

    Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

  3. 3
    Step3Logo

    Stopniowo dodajemy mąkę (najlepiej przesianą przez sito) delikatnie mieszając. Trzeba uważać, aby w trakcie mieszania nie opadało. Najlepiej jest mieszać powoli, brzegiem łyżki.

  4. 4
    Step4Logo

    Wlać do formy wysmarowanej margaryną i przesypanej bułką tartą lub mąką. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. ok 180-200 stopni ok. 30min. (w zależności od grubości ciasta) Kroić dopiero jak przestygnie. Na tort można upiec grubszy i kroić w poprzek.

Biszkopt
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję