Biszkopt z musem jagodowym
Ciasto biszkoptowe przełożone intensywnym musem jagodowym
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 20 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia i uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na końcu delikatnie wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy i kroimy pół.
-
2
Jagody blendujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i gdy lekko stężeje, dodajemy do musu z jagód. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i wlewamy zblendowane jagody. Całość wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Chłodzimy.
