Bułki drożdżowe w wielu smakach

(ania88)

Pyszne i proste bułeczki, które można zrobić np. z dżemem lub marmoladą, kruszonką, rodzynkami czy kandyzowaną skórką pomarańczową, a dla niezdecydowanych ze wszystkim na raz :)

gotowe w 1 godzina 45 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 1 godzina 30 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. mleka z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 min.

  2. 2
    Step2Logo

    W reszcie mleka rozpuścić masło i cukier. Ubić białka.

  3. 3
    Step3Logo

    Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka i resztę składników. Wszystko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. (na tym etapie możemy dodać do ciasta namoczone wcześniej rodzynki i skórkę pomarańczową).

  4. 4
    Step4Logo

    Później formować kulki dodając do środka marmoladę lub placki, w których na środku robimy dołek na dżem. odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znów zostawić, żeby trochę wyrosły. Po wierzchu możemy posmarować żółtkiem i posypać skórką pomarańczową LUB posypać kruszonką (3-4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru -poskubać składniki palcami aż się połączą). Piec w temp. ok. 180 st. przez 20-30 min -aż się zarumienią.

Bułki drożdżowe w wielu smakach
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję