Calzone

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Znudzeni klasyczną pizzą? Pora więc na alternatywę w postaci pierogów z ciasta drożdżowego, które Włosi nazwali "Calzone".

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W ciepłym (ale nie gorącym!) mleku rozpuszczamy drożdże wraz z łyżką mąki.

  2. 2
    Step2Logo

    Mąkę łączymy z solą i cukrem, dodajemy drożdże, oliwę i wbijamy żółtko. Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Przygotowanie farszu: pokrojona w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Następnie kroimy pomidory, szynkę i pieczarki. Dorzucamy grzyby do cebuli, tak by wyparowała z nich część wody, posypujemy solą i pieprzem.

  4. 4
    Step4Logo

    Przygotowujemy blachę do pieczenia. Ciasto wykładamy i rozwałkowujemy na grubość około 0.5 centymetra. Wycinamy kilka kółek - zależnie od wielkości pieroga, jaką chcemy uzyskać. Każdy wycięty fragment smarujemy koncentratem i układamy na nim sery, szynkę i pieczarki z cebula. Posypujemy bazylią. Zaklejamy, tworząc pieroga. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni prze 20-25 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Gotowe ciasto można podać z keczupem lub innymi sosami do pizzy. Smacznego!

Calzone
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję