Cannoli

(italia)

Każde wakacje na Sycylii powinny mieć smak ciasteczek cannoli - ciasteczek wypełnionych masą z sera ricotta. Początkowo cannoli były specjałem charakterystycznym dla karnawału, z czasem jednak zaczęto się nimi zajadać przez cały rok. Ciasteczka popularne są również we włoskich społecznościach zamieszkujących Stany Zjednoczone, tam jednak, prócz masy serowej zawierają również owoce kandyzowane i czekoladę, a wypełnione są serem mascarpone lub masą kremową z mleka i cukru.

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut Dodatkowo: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Mąkę, ćwierć szklanki cukru, jajko i kakao miksujemy na gładką masę. Dodajemy wino oraz masło (jeśli wyjmiemy je szybciej z lodówki, będzie elastyczniejsze) i ugniatamy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Następnie rozdzielamy ciasto na mniejsze części i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego kółka (najlepiej małą miseczką - muszą być minimalnie większe od średnicy szklanki). Zawijamy na walcowanej foremce. Jeżeli nie mamy odpowiednich rurek, możemy przygotować podobne z małego metalowego wałka lub innych, walcowatych przedmiotów. Smażymy ciasteczka na głęboki tłuszczu, obracając cały czas.

  3. 3
    Step3Logo

    Po zdjęciu z patelni, odkładamy je na papierowy ręcznik i delikatnie odciskamy z tłuszczu. Kiedy trochę wystygną, uwalniamy je z foremek i przygotowujemy krem.

  4. 4
    Step4Logo

    Widelcem kruszymy ser, dorzucamy resztę cukru i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Masą napełniamy rękaw cukierniczy lub torebkę foliową, odcinamy róg i napełniamy ciasteczka. Przed podaniem możemy wcisnąć w końce kawałeczki owoców kandyzowanych. W kąpieli wodnej topimy czekoladę i polewamy. Smacznego!

Cannoli
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję