Chili con carne przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Chilli con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Potrawa należy do ostrych i rozgrzewających dań, które najlepiej smakują z tortillą lub specjalnym, kukurydzianym chlebem.

gotowe w 1 godzina 55 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Wolowinę pozbawiamy tłuszczu i kroimy w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Kroimy pomidory z puszki, zachowujemy sok.

  2. 2
    Step2Logo

    Rozgrzewamy oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy na dużym ogniu. Smażymy 3–4 minuty i mieszamy od czasu do czasu. Wyjmujemy z naczynia łyżką cedzakową.

  3. 3
    Step3Logo

    Zmniejszamy ogień i wrzucamy do naczynia cebulę. Mieszamy i smażymy 10 minut. Dodajemy czosnek, ziarna kminu i chili. Mieszając, smażymy minutę, a następnie wrzucamy z powrotem mięso.

  4. 4
    Step4Logo

    Dodajemy przecier pomidorowy, posiekane pomidory wraz z sokiem, fasolę, kukurydzę i wywar. Starannie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  5. 5
    Step5Logo

    Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1–1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z Domowy chleb kukurydziany do chili con carne

Chili con carne przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję