Chleb bezglutenowy przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Dieta bezglutenowa nie musi być uciążliwa! Dzięki samodzielnie przygotowanym chlebom, z łatwością uda nam się stworzyć doskonałe i zdrowe kanapki. Po 2 dniach, kiedy chleb nie jest już świeży, możemy go wykorzystać go jako bazę do grzanek i zapiekanek.

gotowe w 1 godzina 10 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 30 minut Dodatkowo: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W misce mieszamy mąkę ryżową, ziemniaczaną i sojową. Przekładamy do drugiej miski około 1/4 tej mieszaniny. Do reszty dodajemy sól i sproszkowane drożdże, wszystko razem mieszamy. Robimy wgłębienie na środku mąki. Wlewamy do wgłębienia 400 ml letniej wody, oliwę z oliwek oraz miód. Mikserem wyrabiamy ciasto o gładkiej, półpłynnej konsystencji.

  2. 2
    Step2Logo

    Miskę z ciastem przykrywamy przejrzystą folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Smarujemy formę tłuszczem.

  3. 3
    Step3Logo

    Do odłożonej mąki dodajemy sodę oczyszczoną i winian potasu. Mieszamy i wsypujemy do ciasta. Całość mieszamy, aż powstanie puszyste ciasto. Wkładamy do formy.

  4. 4
    Step4Logo

    Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż będzie mieć złotobrązowy kolor. Ostudzony chleb jest gotowy do spożycia.

Chleb bezglutenowy przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję