Ciasto cappuccino przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Cappuccino to nie tylko jeden z rodzajów kawy, ale także smaczny rodzaj ciasta. Cappuccino, jak swój płynny odpowiednik, ma kawowy smak, który kojarzy się z leniwym popołudniem gdzieś w Rzymie...

gotowe w 45 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przygotowujemy budyń: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Do drugiej szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cappuccino i miksujemy dokładnie. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do gotującego mleka i mieszamy. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.

  2. 2
    Step2Logo

    W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 st. C. Ubijamy na sztywno pianę z białek, a następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka, cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, ok. 20 min. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy mikserem do białości, a następnie stopniowo (po łyżce lub dwie, ale małymi porcjami) dodajemy budyń, cały czas ucierając. Ważne by budyń nie był ciepły i margaryna była wcześniej wyjęta z lodówki, inaczej krem może się zważyć.

  4. 4
    Step4Logo

    Krem wykładamy na biszkopt.

  5. 5
    Step5Logo

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie powoli, cienkim strumyczkiem dodajemy zimną (koniecznie) żelatynę, cały czas miksując. Tak przygotowaną masę śmietanową, wykładamy na krem, dekorujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone.

Ciasto cappuccino przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję