Ciasto cytrynowe przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ciasto cytrynowe ma słodko cytrynowy smak. Tego typu ciasta nie jest trudno zrobić samemu, wystarczy znaleźć przepisy na ciasta na gotuj.pl

gotowe w 1 godzina 20 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 1 godzina 5 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C.

  2. 2
    Step2Logo

    Do miski robota kuchennego wkładamy 200 g mąki, cukier i masło i miksujemy aż powstaną dość duże grudki. Zeskrobujemy resztę mieszaniny ze ścianek miski tak, aby całe ciasto było równo wymieszane.

  3. 3
    Step3Logo

    Ciasto umieszczamy w prostokątnym naczyniu do pieczenia, formując palcami brzeg na wysokość 2 cm. Pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

  4. 4
    Step4Logo

    W międzyczasie miksujemy jajka z cukrem, skórką cytrynową i sokiem z cytryny na puszystą masę. Dodajemy przesiane 75g maki i miksujemy jeszcze przez 1 minutę.

  5. 5
    Step5Logo

    Upieczony spód ciasta wyjmujemy z piekarnika i lekko przestudzamy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 C. Nadzienie cytrynowe wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez 35 minut. Gotowe ciast schładzamy w lodówce.

Ciasto cytrynowe przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję