Ciasto imbirowe z cytrynową pierzynką

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Pyszne, aromatyczne ciasto korzenne z imbirem i melasą. Warto je przygotować gdy mamy ochotę na delikatnie rozgrzewający, slodki wypiek. Dzięki obecności imbiru deser ma intensywny, głęboki smak, a z cytrynową pierzynką tworzy wręcz kompozycję idealną.

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celcjusza.

  2. 2
    Step2Logo

    W dużym naczyniu umieść masło, brązowy cukier, melasę, złoty syrop*, starty imbir i suszone przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu do chwili aż masło się rozpuści.

  3. 3
    Step3Logo

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Oddzielnie wymieszaj ze sobą mleko i jajka i tak przygotowaną mieszaninę dodaj do rozpuszczonego masła.

  4. 4
    Step4Logo

    Połącz ze sobą wszystkie użyte składniki- delikatnie mieszaj ciasto do chwili aż będzie gładkie i pozbawione grudek.

  5. 5
    Step5Logo

    Ciasto przelej na wyłożoną pergaminem blaszkę (o wymiarach ok. 20 cmx30cm. Piecz ok. 30 min. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem lub nożem czy ciasto jest upieczone- jeśli nie- pozostaw wypiek jeszcze na kilka minut w piekarniku. Po wyjęciu pozostaw do ostygnięcia.

  6. 6
    Step6Logo

    Serek, skórkę z 2 cytryn, sok i cukier puder utrzyj wymieszaj ze sobą i tak przygotowanym kremem pokryj ostudzone ciasto. * Złoty syrop bez obaw można zastąpić płynnym sztucznym miodem.

Ciasto imbirowe z cytrynową pierzynką
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję