Ciasto marchewkowe przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Ciasto marchewkowe - ta nazwa nie jest metaforyczna. Starta marchewka nadaje mu wspaniałą, lekką i wilgotną konsystencję. Dobrze dobrane przyprawu i jogurtowa polewa, idealnie uzupełniają smak.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina 10 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Marchewkę myjemy, obieramy i drobno ucieramy na tarce.

  2. 2
    Step2Logo

    Miksujemy jajka z olejem i cukrem. Mieszamy przez 30 sekund.

  3. 3
    Step3Logo

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Dodajemy marchewkę i rodzynki. Wlewamy mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze mieszamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Wlewamy ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut.Studzimy ciasto na metalowej podstawce, a następnie wkładamy do lodówki aby całkowicie ostygło.

  5. 5
    Step5Logo

    Przygotowujemy polewę: miksujemy cukier puder z serkiem śmietankowym, syropem kukurydzianym i wanilią. Rozsmarowujemy polewę na zimnym cieście.

Ciasto marchewkowe przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję