Ciasto z bitą śmietaną i malinami w galaretce

(marlena555)

Słodka masa śmietankowa połączona z wilgotnym biszkoptem i malinami zatopionymi w galaretce.

gotowe w 2 godziny

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 20 minut Dodatkowo: 40 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas miksując. Kolejno wrzucamy żółtka. Na koniec dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. 2
    Step2Logo

    Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Maliny rozkładamy na biszkopcie i zalewamy gotową galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy ze śnieżką na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę i tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto.

  3. 3
    Step3Logo

    Herbatniki układamy na bitej śmietanie i ponownie wstawiamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy i jeszcze trochę płyną wylewamy na herbatniki, tworząc fantazyjne wzory. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia na kilka godzin.

Ciasto z bitą śmietaną i malinami w galaretce
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję