Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

(marlena555)

Miękki jasny biszkopt z masą śmietankową i musem ze świeżych malin.

gotowe w 1 godzina 20 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do utworzenia się gęstej i lśniącej masy. Kolejno wrzucamy żółtka, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Pieczemy około 20 minut. W 800 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy. Maliny blendujemy i łączymy z lekko tężejącą galaretką. Zostawiamy do zgęstnienia.

  2. 2
    Step2Logo

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżkami i cukrem pudrem. Na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i wstawiamy do lodówki. Gdy mus malinowy będzie gotowy, wylewamy go na bitą śmietanę. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję