Duńskie ciasteczka maślane bezglutenowe
Zapraszam do mojego przepisu na duńskie ciasteczka maślane, są bezglutenowe, ponieważ w tej wersji są najbliższe oryginałowi, dzięki pomieszaniu różnych mąk bezglutenowych uzyskujemy przepyszne kruche i delikatne ciasteczka, zupełnie takie jak te słynne z puszki.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 1 godzina 20 minut Gotowanie: 13 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy 2 całe jajka i jedno żółtko, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło w kawałkach. Najpierw mieszamy łyżką, a potem przekładamy na blat i zagniatamy. Podsypujemy mąką ryżową, kukurydzianą lub inną bezglutenową. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzone ciasto dzielimy na pół, połówkę rozgniatamy w dłoniach, a następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka szklanką, jak na pierogi. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasteczka przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 12-15 minut z termoobiegiem. Z drugą częścią ciasta powtarzamy czynności. Otrzymamy ok. 2 blachy ciasteczek. Smacznego :-)