Duńskie ciasteczka maślane bezglutenowe

Zapraszam do mojego przepisu na duńskie ciasteczka maślane, są bezglutenowe, ponieważ w tej wersji są najbliższe oryginałowi, dzięki pomieszaniu różnych mąk bezglutenowych uzyskujemy przepyszne kruche i delikatne ciasteczka, zupełnie takie jak te słynne z puszki.

gotowe w 1 godzina 33 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • miękkiego masła (200 g) 1 kostka
  • skrobi ziemniaczanej 1 szklanka
  • mąki ryżowej 1 szklanka
  • mąki kukurydzianej 0.5 szklanki
  • Jajka 2 sztuki
  • Żółtko z jajka 1 sztuka
  • Białko z jajka 1 sztuka
  • proszku do pieczenia 1 łyżeczka
  • gumy guar 1 łyżeczka
  • jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżki
  • cukru 0.75 szklanki
  • cukru waniliowego 1 opakowanie

Przygotowanie: 1 godzina 20 minut Gotowanie: 13 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy 2 całe jajka i jedno żółtko, wszystko mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, mieszamy. Na końcu dodajemy miękkie masło w kawałkach. Najpierw mieszamy łyżką, a potem przekładamy na blat i zagniatamy. Podsypujemy mąką ryżową, kukurydzianą lub inną bezglutenową. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzone ciasto dzielimy na pół, połówkę rozgniatamy w dłoniach, a następnie wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka szklanką, jak na pierogi. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Ciasteczka przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 12-15 minut z termoobiegiem. Z drugą częścią ciasta powtarzamy czynności. Otrzymamy ok. 2 blachy ciasteczek. Smacznego :-)

Duńskie ciasteczka maślane bezglutenowe
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję