Falafel

(wege)

Jak wygląda wegetariański kebab? W środku ma cały zestaw roślin strączkowych! Kotleciki z ciecierzycy, bobu lub fasoli, pochodzą z Bliskiego Wschodu i są tradycyjnym przysmakiem, zazwyczaj serwowanym w chlebkach pita.

gotowe w 12 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minuty Gotowanie: 2 minuty

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ciecierzycę zalewamy wodą. Zostawiamy na noc. Rano odcedzamy i mielimy na pastę.

  2. 2
    Step2Logo

    Siekamy natkę, czosnek i cebulę. Dodajemy do pasty, dosypujemy mąki i przypraw. Dokładnie wszystko mieszamy.

  3. 3
    Step3Logo

    Do garnka wlewamy 2 szklanki oleju i stawiamy na ogniu. Formujemy małe kuleczki, posypujemy sezamem i wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy przez 2 minuty, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakowa. Odciskamy na papierowym ręczniku.

  4. 4
    Step4Logo

    Podajemy z ziemniakami, sosem pomidorowym lub w bułce. Falafela możemy także podawać jako przystawkę, do maczania w sosach. Smacznego!

Falafel
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję