Flaczki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Flaki (flaczki) – tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się od składniku potrzebnego do jej przygotowania tzn. oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych.

gotowe w 1 godzina 40 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 1 godzina 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Oczyszczone flaki wołowe obgotować i opłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Czynności powtarzamy co najmniej dwa razy (wymieniając wodę).

  2. 2
    Step2Logo

    Obgotowane flaki zalewamy wywarem z mięsa wołowego (razem z mięsem), dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.

  3. 3
    Step3Logo

    Warzywa z włoszczyzny (dwie marchewki, pietruszka, seler i por) kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę.

  4. 4
    Step4Logo

    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  5. 5
    Step5Logo

    Z ugotowanych flaków wyjmujemy mięso wołowe i podajemy. Smacznego!

 Flaczki
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję