Flapjack

(hobbit)

Owsiana krajanka to słodka przekąska, którą możemy zabrać do szkoły i pracy. Dostarcza kalorii i energii na długo, a przy tym doskonale pochrupuje w ustach. Któż się oprze?

gotowe w 35 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy cukier (brązowy i wanilinowy), mleko oraz miód, który możemy też zastąpić angielskim specjałem o nazwie golden syrup.

  2. 2
    Step2Logo

    Dorzucamy płatki owsiane i mieszamy. Kiedy zmiękną, dorzucamy ulubione bakalie - suszone figi, rodzynki, orzechy.

  3. 3
    Step3Logo

    Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 150 stopni) i zapiekamy przez około 20 minut. Kiedy stwardnieją, wyciągamy je z foremki, aby papier nie przywarł do batonów. Po wystudzeniu, kroimy i zajadamy. Smacznego!

Flapjack
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję