Gęś pieczona

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia kurczaka. Warto raz przełamać stare nawyki i spróbować przyrządzić pieczoną gęś. Przepis jest pracochłonny, ale smak wilgotnego mięsa, warty jest całego naszego wysiłku.

gotowe w 4 godziny 54 minuty

Trudne

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 3 godziny 30 minut Dodatkowo: 24 minuty

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Na początek nakłuwamy skórkę gęsi tak, by nie naruszyć mięsa. W dużym garnku gotujemy wodę i zanurzamy gęś szyją do dołu, na około 1 minutę. Odwracamy kuprem i powtarzamy. Potem układamy w osobnym miejscu i pozostawiamy na 24 godziny.

  2. 2
    Step2Logo

    Tego samego dnia gotujemy również ryż - wsypujemy go wraz z 5 szklankami wody i po zagotowaniu się, pozostawiamy na ogniu przez 45 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Następnego dnia moczymy grzyby i po 20 minutach gotujemy. Kiedy ostygną, kroimy na drobniejsze kawałki. Siekamy cebulę i smażymy na patelni z masłem. Dodajemy ryż, grzyby i wbijamy jajko. Doprawiamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Osuszoną gęś posypujemy solą i pieprzem, nakładamy do środka nadzienie i zaszywamy otwór. Kładziemy na brytfannie piersią w dół i pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 90 minut. Pamiętamy, by w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.

  5. 5
    Step5Logo

    Po tym czasie otwieramy piekarnik, zbieramy sos, który się zebrał na dnie i obracamy gęś. Pieczemy kolejną godzinę. Następnie podkręcamy temperaturę i po 15 minutach, wyciągamy.

  6. 6
    Step6Logo

    Odstawiamy mięso bez przykrycia na około 30 minut, potem rozpruwamy i wyciągamy z niego nadzienie. Sos wylewamy na brytfannę, w której piekła się gęś, stawiamy na kuchence i polewamy sherry. Mieszamy dokładnie. Smacznego!

Gęś pieczona
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję