Gnocchi z dyni piżmowej z koperkiem

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Pyszne włoskie danie z dodatkiem aromatycznych składników. Smakuje doskonalne serwowane na ciepło, jak i na zimno. Po zamrożeniu możesz przechowywać je przez ok. 2 tygodnie.

gotowe w 1 godzina 40 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 1 godzina 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Do rozgrzanego naczynia wsyp gałkę muszkatołową oraz włóż laskę cynamonu. Dodaj masło i rozpuść na niewielkim ogniu.

  2. 2
    Step2Logo

    Dodaj obraną i pozbawioną pestek dynię. Smaż przez ok. 40 minut do momentu aż warzywo będzie miękkie i uzyska brązowy kolor. Tak przygotowaną dynię zblenduj w celu uzyskania puree. Odstaw na noc do lodówki lub poczekaj do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą dyniowe puree i 1 szklankę dobrze przesianej mąki.

  4. 4
    Step4Logo

    Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto na stolnicy do momentu aż będzie plastyczne. Tak przyrządzone odstaw na ok. 30 min (w temperaturze pokojowej).

  5. 5
    Step5Logo

    Natkę kopru włoskiego oddziel od korzenia. Główkę posiekaj i wrzuć do garnka z wodą. Gotuj przez ok. 30-40 minut.

  6. 6
    Step6Logo

    Z ciasta uformuj ruloniki i podziel na prostokątne kawałki. Kluseczkom możesz nadać odpowiednią formę przy pomocy widelca.

  7. 7
    Step7Logo

    Z garnka wyjmij fenkuł i do powstałego bulionu wsyp gnocchi. Gotuj do momentu wypłynięcia, a następnie odcedź.

  8. 8
    Step8Logo

    Na oliwie podsmaż niewielkie ząbki czosnki. Dodaj sól, oraz ugotowane gnocchi. Gdy gnocchi lekko się zarumienią dosyp natkę dla smaku. Smaż do momentu aż koperek ściemnieje.

Gnocchi z dyni piżmowej z koperkiem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję