Gnocchi ziemniaczane

Dodaj ocenę
Ocena 5
Oddano 2 głosy. Średnia ocena: 5

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Gnocchi to włoska odmiana klusek ziemniaczanych, zwanych w Polsce kopytakami. Mają podobne zastosowanie, a najlepiej smakują z masłem i ziołami.

gotowe w 1 godzina 15 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ziemniaki w łupinkach ugotować do miękkości. Miękkość ziemniaków sprawdzić widelcem - jeżeli są już odpowiednie, odcedzić. Kiedy przestygną obrać i ugnieść na puree. Ugniecione ziemniaki nałożyć na blachę i odstawić do ostygnięcia.

  2. 2
    Step2Logo

    Następnie z ziemniaków, soli, jajka, mąki i gałki muszkatowej wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta zrobić dwa walki o średnicy centymetra. Następnie pokroić je na kawałki o wielkości około 3 cm. Tak powstałe kulki przycisnąć widelcem, uzyskując wzorek.

  3. 3
    Step3Logo

    Do dużego garnka wlać wodę i posolić. Kiedy się zagotuje, wrzucić kluski i zmniejszyć ogień. Po wypłynięciu, odczekać chwilę i wyjąć. Podawać polane masłem czosnkowym i posypane bazylią

Gnocchi ziemniaczane
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję