Gnocchi ziemniaczane
Tomasz
(gotujpl)
Gnocchi to włoska odmiana klusek ziemniaczanych, zwanych w Polsce kopytakami. Mają podobne zastosowanie, a najlepiej smakują z masłem i ziołami.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 45 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Ziemniaki w łupinkach ugotować do miękkości. Miękkość ziemniaków sprawdzić widelcem - jeżeli są już odpowiednie, odcedzić. Kiedy przestygną obrać i ugnieść na puree. Ugniecione ziemniaki nałożyć na blachę i odstawić do ostygnięcia.
-
2
Następnie z ziemniaków, soli, jajka, mąki i gałki muszkatowej wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta zrobić dwa walki o średnicy centymetra. Następnie pokroić je na kawałki o wielkości około 3 cm. Tak powstałe kulki przycisnąć widelcem, uzyskując wzorek.
-
3
Do dużego garnka wlać wodę i posolić. Kiedy się zagotuje, wrzucić kluski i zmniejszyć ogień. Po wypłynięciu, odczekać chwilę i wyjąć. Podawać polane masłem czosnkowym i posypane bazylią
