Gołąbki w sosie pomidorowym przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Gołąbki w sosie pomidorowym niejednokrotnie goszczą na każdym polskim stole. Nic dziwnego - danie jest dość łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 45 minut Gotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy filety z kurczaka. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i wyciskamy. Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Natłuszczamy naczynie żaroodporne.

  2. 2
    Step2Logo

    Doprowadzamy ryż i wodę do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie, a woda zostanie wchłonięta, od 20 do 25 minut. Pozostawiamy ryż do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    W międzyczasie wodę w innym, duzym garnku doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy środek kapusty i wkładamy kapustę do wrzącej wody. Usuwamy liście zewnętrzne, kiedy zmiękną. Odkładamy je na bok. Podgrzewamy masło w patelni na średnim ogniu. Gotujemy mieszając, aż cebula zmięknie i będzie przeźroczysta, około 5 minut. Zestawiamy z ognia. Do ugotowanej cebuli dodajemy kurczaka, ugotowany ryż, jajka, czosnek, sól, pieprz i majeranek.

  4. 4
    Step4Logo

    Około 1/4 szklanki mieszaniny mięsa nakładamy na środek każdego liścia kapusty. Rolujemy i zawijamy końce, żeby zakryć farsz, jak kopertę. W razie potrzeby zabepieczamy każdą roladę wykałaczką. Wkladamy gołąbki do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem pomidorowym.

  5. 5
    Step5Logo

    Pieczemy pod przykryciem, aż mięso w gołąbkach przestanie być różowe, od 45 do 60 minut. Wskazówka termometru włożonego w środek gołąbków powinna pokazywać 70°C.

Gołąbki w sosie pomidorowym przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję