Golonka po bawarsku

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Jeden z wielu sposobów przyrządzenia golonki. Bawarska wersja świetnie smakuje popijana piwem - warto przyrządzić to danie na wieczorne spotkania w męskim gronie.

gotowe w 5 godzin 40 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodatkowo: 3 godziny

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Myjemy i osuszamy golonkę. Nacinamy skórkę tak, by lepiej wchłonęła przyprawy. Nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny.

  2. 2
    Step2Logo

    Następnie układamy golonki w naczyniu żaroodpornym, polewamy wrzącą wodą i pieczemy 2 godziny w temperaturze 200 stopni, odwracając je i polewając sosem, który wytworzył się na dnie.

  3. 3
    Step3Logo

    Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka i po godzinie pieczenia dodajemy do mięsa.

  4. 4
    Step4Logo

    Po 2 godzinach zwiększamy temperaturę i polewamy golonki piwem. Gotowe powinny mieć delikatnie chrupiącą skórkę.

  5. 5
    Step5Logo

    Golonkę możemy podawać na przykład z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Golonka po bawarsku
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję