Guacamole - sos salsa

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Szybkie i łatwe w przygotowaniu na przekąskę lub dodatek do dania. Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado zwany również "salsa". Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać przeróżne dodatki. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

gotowe w 5 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 5 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przeciąć awokado i wyjąć pestkę. Wydrążony miąższ wrzucić do miski. Dodać poszatkowaną kolendrę (ok. 1 łyżkę stołową). Wcisnąć trochę soku z cytryny (ok. 0,5-1 łyżeczkę).

  2. 2
    Step2Logo

    Jeśli dodajemy papryczkę jalapeno lub inną świeżą ostrą papryczkę, to szatkujemy ją bardzo drobno.

  3. 3
    Step3Logo

    Pomidora wydrążamy z gniazda i dodajemy miąższ pocięty w kostkę. Czosnek szatkujemy drobno lub tniemy w cieniutkie plasterki i zgniatamy na pastę. Doprawiamy wszystko mielonym kminkiem i solą.

  4. 4
    Step4Logo

    Teraz należy wszystko wymieszać rozgniatając widelcem awokado.

Guacamole - sos salsa
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję