Guacamole - sos salsa
Tomasz
(gotujpl)
Szybkie i łatwe w przygotowaniu na przekąskę lub dodatek do dania. Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado zwany również "salsa". Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać przeróżne dodatki. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 5 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Przeciąć awokado i wyjąć pestkę. Wydrążony miąższ wrzucić do miski. Dodać poszatkowaną kolendrę (ok. 1 łyżkę stołową). Wcisnąć trochę soku z cytryny (ok. 0,5-1 łyżeczkę).
-
2
Jeśli dodajemy papryczkę jalapeno lub inną świeżą ostrą papryczkę, to szatkujemy ją bardzo drobno.
-
3
Pomidora wydrążamy z gniazda i dodajemy miąższ pocięty w kostkę. Czosnek szatkujemy drobno lub tniemy w cieniutkie plasterki i zgniatamy na pastę. Doprawiamy wszystko mielonym kminkiem i solą.
-
4
Teraz należy wszystko wymieszać rozgniatając widelcem awokado.
