Indyk z jabłkami w sosie miodowo - paprykowym

(luka)

Najpierw przygotowujemy mięso: polewamy miodem i rozprowadzamy po całym kawałku, posypujemy dużą ilością słodkiej papryki mielonej, lubczykiem, koperkiem, pieprzem ziołowym, solą. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, jak mięso się trochę obsmaży dodajemy czosnek (3 ząbki całe, nie obieramy ich tylko płuczemy !!!), pokrojoną w kostkę połówkę papryki, 1 cebulę (małą), jabłko. Ja wrzuciłem jeszcze kawałek selera i pietruszki korzeń. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek, zioła prowansalskie, maggi. Dolewamy trochę wody i czekamy aż mięso będzie miękkie i woda trochę odparuje. Ja lubię bardzo doprawione więc cały czas doprawiam wszystkimi przyprawami + dodałem jeszcze trochę miodu. Podajemy z ziemniakami i surówką.

gotowe w 1 godzina 50 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

  • Udźce z indyka (małe) 5 sztuk
  • Papryka czerwona 0.5 sztuki
  • Cebula mała 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Jabłko małe 1 sztuka
  • Seler korzeń mały 0.5 sztuki
  • Pietruszka korzeń mała 0.5 sztuki
  • Miód lipowy 6 łyżeczek
  • Oliwa z oliwek 6 łyżek
  • Lubczyk suszony 3 łyżki
  • Koperek suszony 3 łyżki
  • Papryka czerwona słodka 5 łyżek
  • Pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • Pieprz ziołowy 4 szczypty
  • Tymianek 4 szczypty
  • Zioła prowansalskie 4 szczypty
  • Maggi 10 kropli

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 50 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

Indyk z jabłkami w sosie miodowo - paprykowym
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję