Jagnięcina w sosie miętowym

(hobbit)

Anglicy nie są wielkimi wielbicielami drobiu i znacznie częściej wybierają jagnięcinę niż kurczaka. Jedną z klasycznych potraw jest pieczone jagnię w sosie miętowym - całkiem niezły pomysł na niedzielny obiad.

gotowe w 50 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 40 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Mięso myjemy i osuszamy. Rozmaryn i czosnek siekamy i rozprowadzamy na mięsie, robiąc małe nacięcia i wpychając tam przyprawy.

  2. 2
    Step2Logo

    Posypujemy pieprzem i solą, smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika (może być w rękawie) i pieczemy przez 30-40 minut w około 200 stopniach.

  3. 3
    Step3Logo

    Miętę drobno siekamy, wrzucamy mi miseczki. Dodajemy sól i cukier, zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody. Mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy octu.

  4. 4
    Step4Logo

    Mięso kroimy i układamy na talerzach razem z dowolnymi dodatkami. Polewamy sosem. Smacznego!

Jagnięcina w sosie miętowym
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję