Kalafiorowe steki
Tomasz
(gotujpl)
Czy wydaje Ci się niemożliwym przygotowanie soczystych, aromatycznych steków bez wykorzystania mięsa? A jeśli dodatkowo sądzisz iż kalafior to nudne i mdłe warzywo- to poniższy przepis może całkowicie zrewolucjonizować Twoje kulinarne poglądy! Serdecznie zapraszam do przygotowania przepysznych kalafiorowych steków. Nie sposób ich nie lubić!
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.
-
2
Porozcinaj główkę kalafiora na ok. 3 cm plastry- z dwóch przyrządzone zostaną steki. Pozostałe części warzywa rozdziel na małe różyczki- posłużą do przyrządzenia sosu.
-
3
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż na niej kalafiorowe steki (na średnim ogniu) do momentu aż będą lekko rumiane. Odwracaj steki bardzo delikatnie, uważając by się nie porozdzielały. Każdą stronę smaż około 3 minut.
-
4
Polej smażone warzywo sosem Teiryaki. I smaż do momentu jak większość sosu zostanie pochłonięta przez kalafior.
-
5
Tak przygotowane steki przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 15 min
-
6
Posiekaj natkę pietruszki, pozostałe kawałki kalafiora, pomidory i oliwki. Podsmaż kalafior i pomidory na patelni, przy pomocy oliwy.
-
7
Gotowe steki wyłóż na talerz i ozdób przygotowanymi, warzywnymi dodatkami i pietruszką.
