Kalafiorowe steki

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Czy wydaje Ci się niemożliwym przygotowanie soczystych, aromatycznych steków bez wykorzystania mięsa? A jeśli dodatkowo sądzisz iż kalafior to nudne i mdłe warzywo- to poniższy przepis może całkowicie zrewolucjonizować Twoje kulinarne poglądy! Serdecznie zapraszam do przygotowania przepysznych kalafiorowych steków. Nie sposób ich nie lubić!

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza.

  2. 2
    Step2Logo

    Porozcinaj główkę kalafiora na ok. 3 cm plastry- z dwóch przyrządzone zostaną steki. Pozostałe części warzywa rozdziel na małe różyczki- posłużą do przyrządzenia sosu.

  3. 3
    Step3Logo

    Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż na niej kalafiorowe steki (na średnim ogniu) do momentu aż będą lekko rumiane. Odwracaj steki bardzo delikatnie, uważając by się nie porozdzielały. Każdą stronę smaż około 3 minut.

  4. 4
    Step4Logo

    Polej smażone warzywo sosem Teiryaki. I smaż do momentu jak większość sosu zostanie pochłonięta przez kalafior.

  5. 5
    Step5Logo

    Tak przygotowane steki przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika na ok. 15 min

  6. 6
    Step6Logo

    Posiekaj natkę pietruszki, pozostałe kawałki kalafiora, pomidory i oliwki. Podsmaż kalafior i pomidory na patelni, przy pomocy oliwy.

  7. 7
    Step7Logo

    Gotowe steki wyłóż na talerz i ozdób przygotowanymi, warzywnymi dodatkami i pietruszką.

Kalafiorowe steki
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję