Kawowy Creme brulee

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kawowy Crème brûlée to doskonały deser, który przeniesie Cię do klimatycznej francuskiej kawiarenki. Creme brulee możemy robić na dwa sposoby - w kokilkach, z chrupiącą skórką oraz odwrócony do góry dnem, na talerzyku.

gotowe w 45 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 15 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Włóż do zamrażarki naczynie lub naczynia, w których chcesz podawać deser.

  2. 2
    Step2Logo

    Śmietankę nałóż do rondelka wraz z espresso i postaw na ogniu, uważając by nie zaczeło wrzeć.

  3. 3
    Step3Logo

    W międzyczasie utrzyj żółtka z drobnym cukrem i likierem. Zalej gorącą śmietanką i wymieszaj. Masę przelej do wypłukanego rondla i znowu podgrzej, stale mieszając, aż masa w wyraźny sposób zgęstnieje (ok. 10 minut – konsystencja gęstego sosu).

  4. 4
    Step4Logo

    Gotowy krem przelej do zmrożonego naczynia. Poczekaj aż wystygnie i dalej schładzaj w lodówce. Tuż przed podaniem posyp równomiernie cukrem demerara (lub innym grubym cukrem) i opalaj palnikiem gazowym, aż uzyskasz chrupiącą skórkę.

Kawowy Creme brulee
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję