Keks przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Główna bohaterka "Ani z Zielonego Wzgórza" zazwyczaj podawała gościom samodzielnie wykonany keks. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i wzorem Ani, mogą je przygotować nasze małe gospodynie.

gotowe w 2 godziny 33 minuty

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 3 minuty Dodatkowo: 2 godziny

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    W średniej misce mieszamy wiśnie ze skórką cytrynową, rodzynkami, porzeczkami, daktylami i migdałami. Dodajemy brandy i odstawiamy na 2 godziny lub na noc. Dodajemy 1/2 szklanki mąki.

  2. 2
    Step2Logo

    Rozgrzewamy piekarnik do 135 stopni C. Wysmarowujemy tłuszczem keksówkę wielkości 20x20x7,5 cm, wykładamy pergaminem i ponownie smarujemy tłuszczem. W małej misce mieszamy 2 szklanki mąki z sodą, goździkami, zielem angielskim, cynamonem i solą. Odstawiamy.

  3. 3
    Step3Logo

    W dużej misce ucieramy masło aż będzie lekkie i puszyste. Mieszając, stopniowo dodajemy brązowy cukier i jajka. W osobnym naczyniu mieszamy melasę z sokiem jabłkowym. Mieszając, dodajemy do masła, na przemian z mączną częścią tak, aby dodać 4 razy suche składniki, a 3 razy składniki płynne. Dodajemy owoce z mąką i mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej foremki.

  4. 4
    Step4Logo

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z foremki i odklejamy pergamin. Całkowicie studzimy, a następnie owijamy luźno w pergamin. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach od upieczenia.

Keks przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję