Kopytka

Emilka Kz (emilka806) Emilka

Kopytka to moja ulubione danie :) Treściwe i pasuje prawie do wszystkiego :)

gotowe w 60 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 40 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Obieram i gotuję ziemniaki, zazwyczaj w parowarze wtedy zachowują swoje naturalne właściwości i sole mineralne. Kiedy będą już miękkie studzę je, przeciskam przez praskę.

  2. 2
    Step2Logo

    Dodaję mąkę i jajko. Jajko wyjmuję dużo wcześniej aby nie było takie zimne.

  3. 3
    Step3Logo

    Zagniatam ciasto na jednolitą masę, tak długo aż zacznie odklejać się od dłoni. Im mniej dam mąki tym będą delikatniejsze i puszyste. Z ciasta formuję paski i tnę na nieduże rombowe kawałki.

  4. 4
    Step4Logo

    Gotuję wodę w garnku, z odrobiną oleju. Kiedy zacznie wrzeć wrzucam pojedynczo kopytka i mieszam, aby nie przykleiły się do dna czy do siebie. Kiedy wypływają oznacza że są już gotowe.

  5. 5
    Step5Logo

    Moi domownicy jedni lubią świeże gotowane inni jeszcze podsmażone.

Kopytka
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję