Kreplach czyli żydowskie ravioli

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Kreplach to żydowska forma ravioli, czyli pierożków nadziewanych różnymi rodzajami farszu. Mogą służyć jako dodatek do rosołu oraz jako osobne danie - wtedy najlepiej smakują podsmażone.

gotowe w 40 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 20 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Mieszamy mąkę ze szczyptą soli, dodajemy roztrzepane jajko, łyżkę oleju i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto.

  2. 2
    Step2Logo

    Cebulę kroimy w drobną kostkę i siekamy czosnek. Wrzucamy na patelnię i czekamy, aż nabiorą złotawego koloru. Dorzucamy mięso mielone i dojemy curry. Kiedy się podsmaży, posypujemy solą i pieprzem. Wbijamy dwa jajka i mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  3. 3
    Step3Logo

    Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Kroimy na kwadraty, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy, kształtując trójkąty.

  4. 4
    Step4Logo

    Wrzucamy do osolonego wrzątku i pozostawiamy na 10 minut. Smacznego!

Kreplach czyli żydowskie ravioli
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję