Krewetki z makaronem przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Makaron z owocami morza to jedna z ciekawszych propozycji na romantyczną kolację przy świecach. Skojarzenia z włoskimi wakacjami nad brzegiem morza mile widziane! Nie trzeba też przypominać, że krewetki to skuteczny afrodyzjak?

gotowe w 25 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 10 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Krewetki obieramy, czosnek oraz papryczkę chili kroimy na krążki, imbir drobno siekamy, szparagi kroimy, groszek cukrowy oraz kasztany przekrawamy na połówki. Cebulki dymki kroimy w paseczki, kolendrę drobno siekamy. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odcedzamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Rozgrzewamy łyżkę oleju w woku. Obrane krewetki smażymy kilka minut, mieszając, aż zmienią kolor z błękitnoszarego na różowy. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.

  3. 3
    Step3Logo

    Do woka wlewamy resztę oleju i rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Mieszamy kilka sekund, żeby olej nabrał aromatu, uważając jednak, by przyprawy się nie przypaliły. Dokładamy do woka szparagi, groszek cukrowy i kasztany wodne. Smażymy 3 minuty, cały czas mieszając, aż składniki zaczną mięknąć. Dodajemy cebulkę dymkę oraz mieloną kolendrę i starannie mieszamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Sos rybny, miód i mąkę kukurydzianą ucieramy z 2 łyżkami wody. Wlewamy do woka i mieszamy delikatnie, aż sos ponownie zacznie wrzeć i zgęstnieje.

  5. 5
    Step5Logo

    Przekładamy krewetki z powrotem do woka, dodajemy makaron i posiekaną kolendrę. Mieszamy delikatnie i rozgrzewamy wszystkie składniki. Przybieramy listkami kolendry i podajemy.

Krewetki z makaronem przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję