Kurczak Generała Tso - w sosie - bez smażenia

Dodaj ocenę
Ocena 5
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 5

(ania88)

Super prosty przepis na efektowne kawałki kurczaka po chińsku. Można podać w sosie albo bez - w wersji chrupiącej, zapiekanej bez tłuszczu.

gotowe w 45 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 45 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Małe porcje z kurczaka panierujemy obtaczając w następującej kolejności: 1. mąka z odrobiną soli i pieprzu (ok. 1 szkl.) 2. roztrzepanym jajku (2 szt.) 3. pokruszonych płatkach kukurydzianych Po zapanierowaniu układamy na blachę do pieczenia. Jak całość będzie gotowa należy spryskać lub skropić kurczaka oliwą (będzie bardziej chrupiący i lepiej się zarumieni). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

  2. 2
    Step2Logo

    Na sos mieszamy następujące składniki: sos sojowy, ocet balsamiczny, sos Hoisin, dżem, mąkę kukurydzianą i wodę. Na dużą (wysoką patelnię) lub dość szeroki garnek wlewamy odrobinę oleju sezamowego (ja dałam oliwę). Na tłuszcz wrzucamy świeżo mielony czerwony pieprz (lub w płatkach jak ktoś taki ma) oraz siekany czosnek i imbir. Podsmażamy chwilę na małym ogniu do zarumienienia. Bierzemy przygotowany wcześniej sos, mieszamy i wlewamy na patelnię (mieszając, żeby nie powstały grudki). Gotujemy kilka minut aż zgęstnieje (dalej mieszając). Jak sos jest gotowy wrzucamy do niego upieczone kawałki kurczaka i delikatnie mieszamy, żeby pokryły się sosem.

  3. 3
    Step3Logo

    Wykładamy na półmisek i dekorujemy sezamem i zieloną cebulką (zamiast cebulki można dodać płatków migdałów lub słonecznika). Można podawać z ryżem i sałatą.

Kurczak Generała Tso - w sosie - bez smażenia
  • adamp 12.06.2015|12.21
    (5)

    Bardzo orginalne

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję