Kurczak na piwie przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Jak oryginalnie podać kurczaka? Na piwie! Lekka, słodkawa marynata, pozwoli na uzyskanie wspaniałego smaku mięsa. Kurczak nadziany na puszkę lub butelkę, otoczony pieczonymi ziemniakami, zrobi furorę i z pewnością zostanie na długo zapamiętany.

gotowe w 1 godzina 15 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Myjemy kurczaka i osuszamy. Puszkę lub butelkę dokładnie myjemy i otwieramy, tworzymy w puszce dwa otwory, aby umożliwić swobodne parowanie. Następnie puszkę wkładamy w tylną część kurczaka, aby można było go na niej postawić.

  2. 2
    Step2Logo

    Papryki mieszamy z łyżką stołową sosu sojowego oraz niewielką ilością oliwy, mieszamy na jednolity kolor i smarujemy mięso. Tym samym wywarem nacieramy kurczaka jeszcze dwukrotnie w ciągu pieczenia.

  3. 3
    Step3Logo

    Tak przygotowanego kurczaka pieczemy około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.

  4. 4
    Step4Logo

    Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami, podsmażanymi jabłkami, sosem czosnkowym i piwem.

Kurczak na piwie przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję