Kurczak po chińsku przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Chińskiej kuchni nie można pomylić z żadną inną - charakterystyczne składniki i przyprawy gwarantują jej unikalność. Kurczak po chińsku to jeden z lżejszych przepisów z tego regionu, bardzo szybki w przygotowaniu.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut Dodatkowo: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Filety z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Cebulkę i orzeszki ziemne drobno siekamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Mieszamy 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką mąki wymieszanej z wodą. Kawałki kurczaka wkładamy do szklanego naczynia i dodajemy marynatę. Mieszamy całość. Przykrywamy naczynie i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    W małej misce mieszamy 1 łyżkę wina z 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką oleju sezamowego i 1 łyżką mąki wymieszanej z wodą, pastą z ostrej papryki, octem i z cukrem. Mieszamy dobrze i dodajemy zieloną cebulkę, czosnek, pędy bambusa i orzeszki. Wlewamy sos do średniej patelni i podgrzewamy, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat.

  4. 4
    Step4Logo

    W międzyczasie wyjmujemy kurczaka z marynaty i smażymy na dużej patelni aż mięso będzie białe, a wyciekające soki będą przejrzyste. Gdy sos będzie już gotowy, dodajemy do niego usmażonego kurczaka i dusimy całość, aż sos zgęstnieje.

  5. 5
    Step5Logo

    Podajemy z ryżem.

Kurczak po chińsku przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję