Kutia

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Wigilijny smakołyk pochodzący z Kresów. Tradycja przyrządzania kutii na Boże Narodzenie, wciąż jest bardzo silna u Chrześcijan Białoruskich i Ukraińskich. W Polsce występuje głównie na stołach rodzin pochodzących z dawnych Kresów Wschodnich.

gotowe w 18 godzin

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 5 godzin Dodatkowo: 12 godzin

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Ziarna pszenicy płuczemy i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Rano gotujemy do miękkości (około 4 godzin). Odcedzamy i płuczemy.

  2. 2
    Step2Logo

    Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy. Odstawiamy na 2 godziny. Potem odcedzamy i mielimy w maszynce.

  3. 3
    Step3Logo

    Rodzynki zalewamy gorącą wodą, resztę bakalii drobno siekamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Rozpuszczamy miód i dodajemy pszenicę oraz mak. Następnie wrzucamy bakalie i dobrze wszystko mieszamy.

  5. 5
    Step5Logo

    Przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki. Smacznego!

Kutia
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję