Lasagne ze szpinakiem

Kamila Ka (kamaka) Kamila

Jest to bardzo prosty przepis na lasagne ze szpinakiem. W ciągu godziny można wyczarować potrawę idealną na spotkanie ze znajomymi lub rodziną, ciekawie wygląda i przede wszystkim jest pyszna.

gotowe w 60 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Zaczynamy od obrania i posiekania w drobną kostkę czosnku i cebuli. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek i cebulę ok 2 min. Na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy ok 15 min do momemtu odparowania wody, przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną papryczką.

  2. 2
    Step2Logo

    Sos pomidorowy - polecam również ten sos jako dodatek do innych makaronów. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę oliwy z oliwek, suszoną bazylię, pieprz cayenne, szczyptę soli - całość miksujemy (blendujemy) na gładką masę. Sos przelewamy do mięsa i gotujemy ok 5 min.

  3. 3
    Step3Logo

    Szpinak blanszujemy, studzimy i siekamy na mniejsze części, jeżeli używacie mrożonego, smażymy do momentu odparowania wody. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku polecam z ostudzonego szpinaku odcisnąć nadmiar wody w sitku.

  4. 4
    Step4Logo

    Sos beszamelowy: roztapiamy masło w małym garnku, dodajemy mąkę i mieszamy chwilę na małym ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia, cały czas mieszając stopniowo dodajemy mleko, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji budyniu.

  5. 5
    Step5Logo

    W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Polecam również już teraz zacząć nagrzewać piekarnik do 180 st. W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja z doświadczenia, gotuję każdy płat osobno, tak aby się nie posklejały.

  6. 6
    Step6Logo

    Ostatnim już krokiem jest składanie potrawy w całość. W naczyniu żaroodpornym układamy: makaron, mięso, sos beszamelowy, ser, makaron, szpinak, sos beszamelowy, ser, makaron, mięso, sos beszamelowy, ser, makaron, sos beszamleowy i ser. Pieczemy ok 20 min. Smacznego !

Lasagne ze szpinakiem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję