Lizaki domowej roboty

(ania88)

Lizaki, które można zrobić bez sztucznych dodatków. Dość szybkie w przygotowaniu, ale najlepiej wychodzą dopiero za drugim razem :)

gotowe w 25 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 25 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Przygotowujemy wszystkie składniki i potrzebne rzeczy, żeby były pod ręką jak już będziemy mieli miksturę na lizaki, bo szybko zastyga. Poza patyczkami przydadzą się kolorowe koraliki lub inne elementy cukrowe do zdobienia wypieków. Należy przygotować również papier do pieczenia, lekko przesmarowany olejem (dobrze jest zrobić to pędzlem), który będzie leżał na równej powierzchni.

  2. 2
    Step2Logo

    Wrzucamy cukier i wodę do rondelka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Jeżeli na brzegu rondelka zostają grudki cukru, to zmywamy je pędzlem zamoczonym w czystej wodzie. Kiedy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Czy płyn jest gotowy sprawdzamy nabierając łyżeczkę płynu z rondla i wlewając do zimnej wody. Jeśli na dnie powstanie glutowaty syrop, to znaczy, że jeszcze nie jest gotowe. Jeżeli jednak po chwili w zimnej wodzie zastygnie tak, że będzie go można kruszyć, to już jest gotowe :)

  3. 3
    Step3Logo

    Jeśli chcemy użyć barwnika spożywczego, to można go dodać teraz i wymieszać. Ja wolałam bezbarwne lizaki z kolorowymi dodatkami lub zamiast wody użyć domowej roboty soku, żeby mieć naturalny, delikatny kolor.

  4. 4
    Step4Logo

    Gotową miksturę wykładamy łyżką na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Jeżeli nasz rondel ma dziobek do lania, można po prostu lekko ją wylewać na papier. Powinniśmy w ten sposób utworzyć możliwie równe koła lub inne kształty, ale możliwie szybko. Natychmiast należy również umieścić patyczki, i lekko je obrócić, żeby dobrze przywarły. Jeżeli mamy ochotę, można również dodać różne dekoracyjne elementy cukiernicze. Drobnymi można posypać po wierzchu, a większe (jak listki lub kwiatki można najpierw ułożyć na papierze i je zalać).

Lizaki domowej roboty
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję