Łosoś w teriyaki

Dodaj ocenę
Ocena 4
Oddano 1 głos. Średnia ocena: 4

(widelec)

Sos teriyaki to słodkawa marynata, którą w Polsce najczęściej możemy kupić w formie sosu. Doskonale nadaje się do mięs i ryb, m.in. łososia. Tak przyrządzonego, najlepiej podać z ryżem.

gotowe w 1 godzina 30 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 20 minut Dodatkowo: 60 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Łososia filetujemy, okrawamy ze skórki i dzielimy na mniejsze porcje. Umyte i osuszone kawałki umieszczamy w misce i nacieramy przeciśniętym ząbkiem czosnku.

  2. 2
    Step2Logo

    Wlewamy sos teriyaki, wyciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy, aby cała ryba pokryła się marynatą. Do smaku możemy dodać również chilli, imbir i inne ulubione przyprawy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę.

  3. 3
    Step3Logo

    W tym czasie przyrządzamy ryż według przepisu na opakowaniu. Po wyjęciu z woreczków, obie porcje wkładamy do miseczki i przykrywamy.

  4. 4
    Step4Logo

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wylewamy łososia wraz z marynatą. Smażymy przez kilka minut z obu stron i wykładamy na talerze. Na patelnię wrzucamy ryż i "wycieramy" nim pozostałą marynatę.

  5. 5
    Step5Logo

    Przed podaniem posypujemy białym sezamem. Smacznego!

Łosoś w teriyaki
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję