Łosoś w teriyaki
(widelec)
Sos teriyaki to słodkawa marynata, którą w Polsce najczęściej możemy kupić w formie sosu. Doskonale nadaje się do mięs i ryb, m.in. łososia. Tak przyrządzonego, najlepiej podać z ryżem.
Łatwe
Twoja notatka
- Dodaj do książki kucharskiej
- Dodaj do listy zakupów
- Dodaj do ulubionych
- Drukuj
- Wyślij na maila do siebie
- Wyślij artykuł na maila znajomego
Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 20 minut Dodatkowo: 60 minut
Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:
Metoda przygotowania:
-
1
Łososia filetujemy, okrawamy ze skórki i dzielimy na mniejsze porcje. Umyte i osuszone kawałki umieszczamy w misce i nacieramy przeciśniętym ząbkiem czosnku.
-
2
Wlewamy sos teriyaki, wyciskamy sok z limonki i dokładnie mieszamy, aby cała ryba pokryła się marynatą. Do smaku możemy dodać również chilli, imbir i inne ulubione przyprawy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę.
-
3
W tym czasie przyrządzamy ryż według przepisu na opakowaniu. Po wyjęciu z woreczków, obie porcje wkładamy do miseczki i przykrywamy.
-
4
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wylewamy łososia wraz z marynatą. Smażymy przez kilka minut z obu stron i wykładamy na talerze. Na patelnię wrzucamy ryż i "wycieramy" nim pozostałą marynatę.
-
5
Przed podaniem posypujemy białym sezamem. Smacznego!

-
vanillacaramel 05.07.2013|07.18
było pyszne! dzięki z przepis :)