Makrela z koprem

Tomasz (gotujpl) Tomasz

W przeciwieństwie do mięsa, tłuste ryby cenione są za wysoką zawartość składników o działaniu przeciwnowotworowym, zmniejszających ryzyko zawału oraz opóźniających proces starzenia. Jedną z takich ryb jest makrela, którą proponujemy podać z koprem.

gotowe w 50 minut

Średnie

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 30 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Cytryny i czosnek kroimy na plasterki. Siekamy rozmaryn.

  2. 2
    Step2Logo

    Ryby nacinamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, zarówno z zewnątrz jak i w środku. Układamy w makrelach plasterki cytryny, czosnek i rozmaryn. Nacinamy po bokach i nacieramy resztą czosnku.

  3. 3
    Step3Logo

    Koper kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy liść laurowy, wino i sok jabłkowy. Dusimy kilka minut, aż część płynu odparuje.

  4. 4
    Step4Logo

    Koper rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, układamy na nim makrele i posypujemy przyprawami. Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 30 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koprem. Smacznego!

Makrela z koprem
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję