Minestrone

(italia)

"Minestra" oznacza po włosku zupę. Minestrone to najpopularniejsza zupa we Włoszech, która najczęściej przyrządzana jest z makaronem lub ryżem. Jej skład różni się od siebie, zależnie od pór roku i regionu, w którym jest przyrządzany.

gotowe w 55 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 25 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Pomidory oraz paprykę przekroić na pół i usunąć nasiona. Selera i pietruszkę obrać. Wysmarować oliwą i włożyć do piekarnika na 25 minut. Ostudzić.

  2. 2
    Step2Logo

    Cebulę i pora obrać, wraz z marchewką i cukinią, pokroić w kosteczkę. Wyłożyć na blaszce, posypać solą i pieprzem, piec około 5 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, dodać fasolę, selera, pietruszkę i liście laurowe. Zmiksować pomidory i dodać. Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Dorzucić wraz z resztą warzyw.

  4. 4
    Step4Logo

    Zalać bulionem, doprawić do smaku i gotować przez 25 minut.

  5. 5
    Step5Logo

    Przed podaniem wyjąć selera, pietruszkę i liście laurowe. Najlepiej smakuje z drobnym makaronem i posypane startym parmezanem. Buon appetito!

Minestrone
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję