Opieńki marynowane przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Marynowanie grzybów to jeden ze sposobów na zamknięcie lata w słoiku. Słodko-kwaśny smak opieniek doskonale przywróci nam humor w zimowe dni.

gotowe w 9 godzin

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 45 minut Dodatkowo: 8 godzin

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Opieńki oczyszczamy i myjemy, następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu opieńki odcedzamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Przygotowujemy zalewę z octu i wody. Dodajemy cukier, sól, pieprz, ziele i listek. Zalewę gotujemy przez 15 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Do zalewy wrzucamy opieńki i kiedy się całość zacznie bulgotać, przekładamy do słoików.

  4. 4
    Step4Logo

    Słoiki z opieńkami odwracamy do góry dnem, możemy je również przykryć ręcznikiem lub kocem.

Opieńki marynowane przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać komentarz
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję