Opieńki marynowane przepis

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Marynowanie grzybów to jeden ze sposobów na zamknięcie lata w słoiku. Słodko-kwaśny smak opieniek doskonale przywróci nam humor w zimowe dni.

gotowe w 9 godzin

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 45 minut Dodatkowo: 8 godzin

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Opieńki oczyszczamy i myjemy, następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu opieńki odcedzamy.

  2. 2
    Step2Logo

    Przygotowujemy zalewę z octu i wody. Dodajemy cukier, sól, pieprz, ziele i listek. Zalewę gotujemy przez 15 minut.

  3. 3
    Step3Logo

    Do zalewy wrzucamy opieńki i kiedy się całość zacznie bulgotać, przekładamy do słoików.

  4. 4
    Step4Logo

    Słoiki z opieńkami odwracamy do góry dnem, możemy je również przykryć ręcznikiem lub kocem.

Opieńki marynowane przepis
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję