Pampuchy

Tomasz (gotujpl) Tomasz

Pampuchy możemy podawać dzieciom już od 18 miesiąca. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami, smażoną kiełbaską lub na słodko - z owocowym sosem.

gotowe w 1 godzina 10 minut

Łatwe

Twoja notatka

Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać notatkę

Składniki

Przygotowanie: 60 minut Gotowanie: 10 minut

Do Twojego przepisu
idealnie pasuje:

Metoda przygotowania:

  1. 1
    Step1Logo

    Pokruszyć drożdże do miseczki i obsypać je niewielką ilością cukru. Kiedy drożdże zaczną rozpuszczać się, dolać mleka i dosypać łyżkę mąki, by rozczyn przypominał gęstą śmietanę. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. 2
    Step2Logo

    Ciasto należy w przesianej mące zrobić dołek i wybić do niego jajka oraz wlać rozczyn.

  3. 3
    Step3Logo

    Czubkiem noża lub widelcem delikatnie zagarnąć mąkę z płynem, a następnie wyrabiać ciasto ręką tak długo, aż nie będzie przywierać do miski i dłoni. Później należy dodać stopione i ostudzone masło ze szczyptą soli i dalej wyrabiać, aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Z tak wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia (około 30 min).

  4. 4
    Step4Logo

    Z gotowego ciasta ukształtować okrągłe kluski wielkości pączków i ułożyć na blacie posypanym mąką. Przykryć ściereczką i zostawić na około 10 min.

  5. 5
    Step5Logo

    Gotować na parze przez około 10 minut. Pampuchy można podawać z owocowym sosem, warzywnym dipem lub stopionym masłem i cynamonem.

Pampuchy
Zaloguj się lub zarejestruj się aby dodać ocenę
Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję